Doop

De Doop

De start van een carrière aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid is voor velen niet alleen het begin van vijf jaar tussen stoffige wetboeken en dikke syllabi. Het is vaak ook het begin van een fenomenale studententijd waarin men onvergetelijke avonturen beleeft en vrienden voor het leven maakt. Vrienden maken tussen de grote groep studenten die elk jaar de rechtenopleiding aanvangt, is niet altijd zo evident. Daarom zijn er heel wat jongens en meisjes die er elk jaar voor kiezen om zich te laten dopen bij het Vlaams Rechtsgenootschap Gent, kortweg VRG. Dit jaar gaat de doop door op 25 en 26 oktober. Deze datum kan voor jou wel eens het startschot betekenen van vijf jaar plezier waarin samen cantussen en uitgaan, maar zeker ook wederzijdse studiehulp en goede punten centraal staan.

Wat is die doop nu? Het begin van het academiejaar is het moment waarop steevast geruchten en wilde verhalen over dit mysterieus gebeuren de ronde doen. Het ene verhaal beschrijft een namiddagje ludieke opdrachten, het andere heeft het over een walgelijke overlevingsproef. Als een paal boven water staat dat de VRG doop een uitdaging is die je vooral samen beleeft en waar je samen sterker uitkomt.

De doop van het Vlaams Rechtsgenootschap heeft de reputatie één van de zwaardere dopen van Gent te zijn. Het is een tweedaagse waar je doorzettingsvermogen en wilskracht serieus op de proef gesteld zullen worden. Maar als je grondig voorbereid bent en deze ultieme test met een goede ingesteldheid aanvangt, moet het zeker een haalbare uitdaging zijn. Onze corona, de groep gedoopte leden van het VRG, zal zonder aarzelen zeggen dat de doop doorstaan zeker en vast de moeite waard is. Twee dagen samen de doop doorstaan staat namelijk gelijk aan banden smeden, vrienden voor het leven maken en wie weet zelfs je toekomstige vinden.

Deze beproeving wordt georganiseerd door het Doopcomité, beter bekend als DC, dat bestaat uit 12 jongens en meisjes die zorgvuldig uitgekozen worden om de inwijdingsplechtigheid in goede banen te leiden. De leden van dit heldencomité worden geselecteerd op vlak van organisatorisch talent en beschikken over een reeds vergevorderde studievoortgang. De reden hiervoor ligt voor de hand: de doop is ook voor de leden van het Doopcomité geen lachertje. Het is het summum van maandenlang vergaderen en voorbereiden. Elke minuut van de tweedaagse is zorgvuldig gepland, zodat het DC jullie de studentikoze tradities van de afgelopen 90 jaar VRG op een speelse en uiterst veilige manier kan bijbrengen.

Na de doop, neemt het DC de nieuwe lading gedoopten een gans jaar onder zijn hoede en organiseert het tal van fantastische activiteiten die enkel voor de gedoopten toegankelijk zijn. Dit zijn onder andere cocktailfeestjes, rollingen, etentjes, het DC-weekend en vooral cantussen. Een cantus is een eeuwenoude studententraditie waar liederen gezongen worden en frisse pintjes verzet worden. Dit niet te versmaden streepje studentencultuur betekent voor velen een prachtige herinnering die tot in het graf indachtig wordt gehouden, en het VRG staat ervoor bekend een erg goeie, zo mogelijk dé beste cantuskring van Gent te zijn.

Naast de momenten van ontspanning moet er natuurlijk ook gestudeerd worden. Een van de grote voordelen van de doop is dat je meteen een hele groep medestudenten leert kennen die je kan helpen bij je studies. Verder staat het Doopcomité, en bij uitbreiding de rest van de corona steeds klaar om de eerstejaars te ondersteunen met allerlei tips, samenvattingen, voorbeeldoefeningen en hulpmiddeltjes. Het DC organiseert bovendien ook studiedagen voor de eerstejaars-gedoopten, waar we hulp aanbieden bij het studeren en vragen beantwoorden.

Indien je nog vragen hebt of je wilt je graag inschrijven, aarzel dan niet om het Doopcomité aan te spreken. Wij zijn de immer vriendelijke dames en heren met gekruiste geelblauwe linten en je kunt ons op nagenoeg elke VRG-activiteit vinden, alsook elke weekdag in café de Coulissen in de Overpoortstraat. Voor de twijfelaars of voor degenen die al eens willen proeven van wat een cantus nu juist is, is er op donderdag 5 oktober een openingscantus in café de Salamander in de Overpoortstraat. Deze cantus staat eenmalig open voor ongedoopten zonder enige verdere doopverplichting, en indien je na de cantus nog met vragen zit, worden die door onze corona en de leden van het Doopcomité met graagte beantwoord! Kom zeker ook eens af naar de VRG-clubavond elke woensdagavond vanaf 22u in de Coulissen!

 

In naam van het Doopcomité 2017-2018,

Meesteres Čkzéma

Schachtentemmer VRG 2017-2018

Lidmaatschap